Kultur og tradisjoner i barnehagen

Veksthuset barnehage er opptatt av å ivareta de tradisjonene som vi har i vår kultur. Vi mener at tradisjonsmarkering er en del av vår kulturformidling, og at det er noe som skaper tilhørighet i storsamfunnet. I tillegg ønsker vi å gi barna et innblikk i hvorfor vi markerer de ulike tradisjonene.

Barnehagen har mange forskjellige tradisjoner som vi markerer. Noen av tradisjonene er en del av vår kulturarv, mens andre er mer " barnehagetypiske". Vi mener det er viktig å gi barna innblikk i tradisjonene som kulturarven vår har, og bakgrunnen for hvorfor vi har disse tradisjonene

Karneval

I fastelavenstiden arrangeres det karneval for barna i barnehagen, med utkledning, stor fellesamling i vinterhagen med sirkus og ulike innslag. Så blir det dans og sang, før barna spiser god mat. Karnevalet avsluttes med ”Katta i sekken” på avdelingene.

Flerkulturelle uker:

I oktober måned  har vi flerkulturell uker i barnhagen med fokus på barna i andre land og deres kulturer. Vi har benyttet oss av Forut sitt opplegg, med fortellinger, sanger, filmer og egne temahefter. Innholdet er nytt hvert år. Ukene avsluttes med FN-dag i barnehagen, og foreldrekaffe på ettermidagen. Her deltar avdelingen med ulike kulturelle innslag før det blir solgt og servert etnisk mat. Til slutt er det loddtrekning. Overskudd av pengene fra foreldrekaffen går til et veldedig formål .

Julen:

I desember formidler vi det kristne julebudskapet, i tillegg til å gi barna  kjennskap til norske juletradisjoner. Vi har adventsstund, der vi tenner lys, trekker kalender, synger julesanger, formidler juleevangeliet, og leser tradisjonelle julefortellinger.  Hver mandag har vi fellessamling for alle avdelingen i Vintehagen.  Egen nissefest med julespill, grøt og nissebesøk har vi også.

Adventskalender:

Adventskalenderen i barnehagen er litt annerledes eller enn vanlig kalender. Den dagen barnet åpner luken i kalenderen, får vedkommende mulighet til å gi en gave, ikke få. Når adventstiden går mot slutten blir alle gavene kjørt inn og levert under juletreet på Torgalmeninngen og gitt til Frelsesarmeen .

Lucia:

Den 13.desember feirer vi Lucia, barnetoget begynner kl. 8.00. Barna kommer til barnehagen i hvit genser eller skjorte. Til denne markeringen blir alle foreldrene invitert. Etter opptoget er det lussekatter og gløgg på avdelingene. Hele seansen varer ca. 1. time.

Påskevandring:

Hvert år reiser barna til Foldnes Kirke og deltar på påskevandringen. Her blir det vandring gjennom ulike poster i kirkerommet.

Påskefrokost:

Alle avdelingene inviterer foreldre og barn til en rolig og stemningsfull påskefrokost i løpet av tiden frø påske. Her blir det servert mat og drikke. Denne dagen har vi ekstra god tid til måltidet med små og store på avdelingen.

Påskespillet:

I forbindelse med påsken blir påskeevangeliet formidlet gjennom et egetkomponert påskespill som en del av barna og de voksne deltar i. Spillet blir fremført for alle i Vinterhagen, med skikkelig scenografi, kostymer og lyd.

17.mai

I forbindelse med 17. mai, formidler vi kunnskaper og tradisjoner knyttet til var nasjonaldag gjennom sanger og samlinger.

Sommerfest:

Barnehagene arrangerer sommerfest hvert år i juni. Da er det underholdning ved barna, salg av mat og drikke samt utlodning som går til et godt formål. Avdelingen har ofte prosjektavslutninger på denne dagen. På denne festen får de store, som snart er skolebarn ekstra oppmerksomhet.

Avslutningstur for de eldste barna:

I juni har vi hvert år overnattingstur for de som skal begynne på skolen til høsten. Da reiser vi med tog og buss til en Fjellstove i Myrkdalen.

Fødselsdag:

I Veksthuset blir barnas fødselsdag markert med flagg, krone, fødselsdagssang og eget fat og kopp på dagen.  På avdelingen blir det litt ekstra god lunsj, med rundstykker og godt pålegg.

Er det fredag, så blir barnet gjort stas på i fellessamlingen i vinterhagen foran alle de andre barna.

Fellesamling:

Hver fredag er det fellessamling i vinterhagen på formiddagen. Her er alle i barnhagen samlet til sang, musikk og drama. Dette er ukens høydepunkt for både store og små.